2 februari 2009

Intervju: Johan Skarborg

Namn: Johan Skarborg
Ålder: 35 år
Befattning: Styrelseledamot i DFAB och DEFAB. Kommer inte att sitta kvar i DEFAB-styrelsen efter årsmötet på grund av tidsbrist. Kommer vara kvar i DFAB, om han får fortsatt förtroende, och som investerare i ungdomssatsningen.
Civilt yrke: utbildad jurist, VD och grundare Academic Work
Sportslig bakgrund: Smedby AIS, pojk- och juniorallsvenskan
Relation till DIF: Djurgårdare sedan barnsben, sponsor av ungdomssatsningen tillsammans med partner
År i styrelsen: Ny

Under 2000-talets första del upplevde DIF Fotboll en framgångsvåg som många trodde aldrig skulle inträffa. Vad låg bakom framgångarna? Vad hände sen?
Vi hade en bra spelidé, vi hade tränare som kunde genomföra arbetet, men huvudskälet var att vi hade riktigt bra spelare. Det var unga spelare som vi lyckades attrahera till Djurgården. Det var skälet då och det är också skälet i framtiden. Jag tror att Djurgårdens enda chans att vara riktigt starka i framtiden är att vi lyckas attrahera ungdomar som kommer till klubben. Vi kommer aldrig ha råd att köpa de här starka spelarna utan man måste få fram dem själv.

Efter 2003 har framgångarna sinat. De dubbla gulden 2005, Cupvinsten 2004 känns utåt som skörden av det som gjordes rätt under decenniets första 4 år. Vad hände?
Det jag kan konstatera nu när jag sitter med i styrelsen sen ett tag tillbaks, är att det finns mycket att göra med att strukturera upp verksamheten. Jag kommer från näringslivet och har inte föreningsbakgrunden med allt vad det innebär. Jag vill ha mandat att bygga en professionell organisation, med en vd som driver verksamheten och en styrelse som stöttar, kontrollerar och följer upp vd:n.

Varför bestämde du dig för att ställa upp till styrelse och vad är det som driver dig som styrelseledamot?
Att hamna i Djurgårdens styrelse, det är en dröm. När jag fick erbjudandet så kunde jag inte tacka nej att sitta med fram till den ordinarie årsstämman i vart fall trots att jag har sjukt mycket att göra. Djurgården är fortfarande väldigt mycket en förening, och vi kan bygga den föreningen mycket mer strukturerat.

Hur mycket kontakt med kansliet anser du att en styrelseledamot bör ha?
Vi måste vara väldigt, väldigt försiktiga. Som jag ser nu så kommer man springande till styrelsen med synpunkter och tankar om hur vi ska bedriva verksamheten, och det ska man ta med vd:n. Det är ju vd:n som ska driva verksamheten.

Vilken kontakt har du med supportrar och vad har det gett dig?
Man har ju mycket kontakt med supportrar kontinuerligt, men det finns mer än 12 000 djurgårdare som är medlemmar. Det ställer väldigt stora krav på styrelsen och vd att man får en mer nyanserad bild och lyssnar av vad alla medlemmar tycker och tänker. Vi har en hemsida där man med olika typer undersökningar borde kunna lyssna av medlemmar tycker och tänker i olika frågor. Svårigheten är ju att alla måste ju på något sätt samsas och gå framåt. Och det går inte att driva en demokratisk förening i alla lägen. Någon måste ta ledaransvaret.

Styrelsearbetet i allmänhet?
Det normala inom föreningsvärlden att styrelsen och framförallt styrelseordföranden har en väldigt stark roll. Styrelsens ambition - såsom jag har förstått de andra, och definitivt min ambition - det är att vi ska ha en vd som leder verksamheten. Vårt ansvar är att utse rätt vd. Vårt ansvar är att följa upp och säkerställa att den personen följer och driver på de strategier vi kommit överens om. Rekryterar vi en dålig vd som inte lyckas så är det vårt ansvar. Om inte vi följer upp vd:n på ett bra sätt, då är det vårt ansvar. Strategierna som tas fram för Djurgården på lång sikt ska givetvis göras från vd och ledningsstaben, men de ska också godkännas av styrelsen, så där är det också vårt ansvar om vi väljer fel strategier.

Hur tycker du att Djurgårdens styrelse bör vara sammansatt?
Ordföranden ska vara sammankallande och hålla i mötet och givetvis närmsta bollplank till vd:n, men annars så kommer ju inte ordförande direkt ha någon större roll, utan det kommer att krävas lika mycket av alla. Det betyder inte att jag kan exempelvis kan slappna av när vi kommer till fotbollsfrågorna utan jag måste vara lika på ändå. Jag får läsa på än mer. Jag får ifrågasätta. Jag får ställa alla de dumma frågorna. Man har ansvar i alla frågor, och sen är det ändå bra att man har personer som har olika erfarenheter och kompetenser.

Ska ledamöterna ha olika ansvarsområden?
Verksamheten ska drivas genom vd och dennes medarbetare. Det är ganska svårt att ha synpunkter. Jag avsätter inte någon annan i styrelsen, jag kan inte driva den processen. Men jag kan driva processen att vi behöver byta ut vd:n om inte den personen fungerar. Självklart är det bra att vi har styrelseledamöter med kompetens från olika områden. Så länge de inte ska vara med och leda någon typ av verksamhet eller beslutar om saker och ting som styrelsen ska besluta så är det OK.

Vad ser du för fördelar och risker med en gemensam styrelse för DEFAB och DIF FF?
Jag ser det som en absolut nödvändighet om vi ska driva det här framåt på ett bra sätt. Idag har vi tre styrelser och samma frågor dyker upp i alla de här tre styrelserna. Vi behöver ha en styrelse. Det innerbär att den styrelsen kommer att få jobba mer än kanske vad tidigare styrelser har fått göra för att kunna täcka fler frågor. Du bör ha ett järngäng som tar ett stort ansvar för föreningen och därför tycker jag att fem, max sju är en rimlig nivå.

Behövs det mer personal än idag? Hur rekryteras anställda på kansliet och vilka kvalitéer letar ni efter?
Det jag kan konstatera är att vi har en verksamhet som går back och som alla verksamheter som går back så måste man anpassa kostymen. Det här är en fråga för vd men ska man få ned kostnadssidan då måste man även titta på personalkostnader. Och det är inget roligt. Framförallt inte om man sitter med duktiga medarbetare som sitter med hög kompetens och som man vill behålla.

Hur följs arbetet upp? Finns det något ledningssystem? Planer på ledningssystem? Vilka faktorer bör mätas?
Vi har nu satt upp ett ledningssystem som mäter upp olika aktiviteter vi gör, från säljverksamhet till det sportsliga. På månadsbasis ska vi få en vd-rapport som mäter de nyckeltal som driver verksamheten. Man bygger inte det över en dag.

Vad är Din helhetssyn på DIF:s nuvarande ekonomi och ekonomiska utveckling?
Vi måste öka intäkterna och vi måste minska kostnaderna, men det kommer bli tuffare att få sponsorer nästa år. Och det kommer med stor sannolikhet påverka ekonomin på intäktssidan. Publikintäkterna har sjunkit inte bara för Djurgården utan för hela Allsvenskan och det finns en stor risk att det fortsätter nästa år (2009). Dels måste vi jobba med vår säljorganisation så att den blir ännu mer effektiv, dels vad gäller publiken så handlar det om att fortsätta att förstå vad det är vi kan göra för att attrahera mycket folk.

Anser Du att DIF ska generera tillräckligt eget kapital för investeringsbehoven, eller ska kompletterande riskkapital till?
Det är möjligt att den möjligheten finns i framtiden, med ny arena eller nya intäktsmodeller som man hittar så att Djurgården får upp omsättningen. Men man kan konstatera idag så kommer man inte att klara av det. Ska vi vara med och slåss om SM-guld och komma ut i Europa så kommer vi inte kunna göra det genom att vara skickliga med att rekrytera spelare. Man behöver köpa in spelare för vissa positioner, men man måste få en grund som kommer underifrån. Kan vi bli bäst i Sverige på att få fram unga talanger och attrahera unga spelare i Sverige, det är det varumärket man vill ha runt Djurgården, stället där man utvecklas bäst och stället där man släpps fram, upp i A-laget.

Hur ser du på att sälja ut delar av Djurgårdens Elitfotboll AB till externa aktieägare?
Jag är för dåligt initierad i den frågan annat än att jag kan konstatera att det inte är hellätt att våga gå in med pengar. Jag trodde väl kanske innan jag gick in med pengar att Djurgården att det var lite mer kontroll över hur de här pengarna skulle användas. Det är kontroll på så sätt att de som jobbar inom föreningen har kontroll, men jag vet samtidigt inte om nästa föreningsstämma tillåter de som tycker likadant som jag sitter kvar. Det finns en ganska stor osäkerhet för mig som investerare att gå in i Djurgården. Jag har ju bilden från investerarhorisont och den kan jag ju definitivt säga är problematisk.

Bör 51 %-regeln finnas kvar?
Det är svårt att inte bolagisera på sikt. Kan man hitta alternativ där Djurgården har en bra verksamhet så att man genererar tillräckligt mycket intäkter så att man kan köpa och sälja spelare i den omfattning för att kunna nå sina mål, då behövs ju inte det. Men bedömer man att Djurgården kommer kontinuerligt behöva kapitaltillskott för att kunna lyckas, då tror jag att man måste släppa på 51-procentsregeln. Det är en nyckelfråga där alla får fundera på vad de tycker. Jag har inte landat riktigt vad jag tycker än.

Vad det gäller sponsring och samarbete med företag, hur tycker du att DIF står sig i en marknadsjämförelse med andra svenska storklubbar och hur kan arbetet förbättras?
Vi står hyggligt bra till, men det finns rätt mycket att gör och utveckla mer. Vi har duktiga medarbetare på säljsidan, men är en liten grupp, man hinner inte med allting och det är tusen saker som måste göras. Kan vi hitta sätta att bli lite specialiserade, effektiviserade inom försäljning finns det säkert massor man kan göra.

Arenafrågan?
Idag är vi beroende av publiken och sponsringen och jag tror att vi kan få en starkare intäktsmodell med en arena. En arena för att klara nya standarder, som är riktigt attraktiv att ha företagsevenemang på och där publiken trivs är en förutsättning för framtiden, men det innebär inte att vi måste äga och driva arenan självt. Det känns som att de flesta klubbar nu säger att bara vi får en arena så är det lugnt. Och så är det verkligen inte. Vad gäller evenemang – en del av det här handlar ju om att man vill sprida ut intäkterna över året – så ska man veta det att det är ganska många som vi vill ha de här evenemangen. Vad är det för typer av evenemang då i sådana fall som skulle kunna fungera på Stadion? Hur ska vi kunna attrahera dem? Det finns extremt mycket frågor att förstå innan man kan säga att det här är helt rätt. Men magkänslan ifrån mig är att det här är absolut vägen vi ska gå.

Varför upplevde Allsvenskan en publikboom i slutet av 90-talet och början av 2000-talet? Vad tror du driver så många att faktiskt gå på fotboll i Sverige och varför har publiksiffrorna minskat? Vad kan vi göra för att få större publik på matcherna, både på kort och lång sikt?
En djuplodande analys behövs för att förstå vad hände då och vad som händer nu och vad som krävs för att ändra det. Och även titta på andra länder. Varför lyckas man på andra ställen? Man vill ju hitta ett koncept som är lite mer bestående, som inte är så beroende av sista segern. Det är ändå kul att gå och se Djurgården även om vi förlorat de tre senaste matcherna. Där får vi nog fråga våra supportrar framförallt. De här 12 000 är väl de som sitter inne på de flesta svaren.

Vad är din bild av positiv läktarkultur?
Några tusen djurgårdare som hoppar upp och ner och skriker, det är positiv läktarkultur.

Vad är din inställning till:

- Pyroteknik?
Idag får vi böter om vi har någon form av pyroteknik på läktaren. Samtidigt som man älskar det som supporter. Alltså, det är ju underbart när det bränner till på läktaren. Det vore underbart om vi kunde ha det, idag så går det inte.

- Ståplats?
Det är ju där trycket blir. Det är skitkul och stå mitt i klacken. Samtidigt, går inte det att hantera för att det blir för mycket problem i form av säkerhet, då måste vi lösa det. Kan man stå i klacken så står man i klacken. Ståplats är ju roligare. Det får man ju onekligen säga.

-Huliganlagen
(JS hade inte läst förslaget vid intervjutillfället) Vi måste ha arenor dit man kan ta sitt barn och kolla på Djurgården tillsammans. Det finns inget starkare, det är de absolut härligaste ögonblick jag kan ha. Men om inte jag kan ta dit en sexåring, då faller allting. Att skicka mer och mer vakter, och tuffare och tuffare vakter känns knappast som lösningen, utan man vill hitta ett mer harmoniskt sätt. Det krävs extremt mycket av supportrarna för att få det att fungera. Har vi nolltolerans från supporterled är så kommer man ju successivt få en mycket mer harmonisk matchmiljö.

- Avstängningar?
Vi vill inte ha personer som bryter mot x antal regler som vi satt upp för att skapa den trevliga stämningen. Samtidigt finns en ganska stor problematik i att vi som Djurgårdare ska stänga av en annan Djurgårdare. Ska du stänga av någon person så måste du ha väldigt bra underlag. Du kan aldrig gå på hörsägen, utan du måste verkligen ha reella bevis på att det har skett. Jag ser inga problem med att stänga av en supporter som betett sig jävligt illa på match. Problemet är att det är ganska svårt att ha bevisen för det här. Risken är väl att det bevismässigt blir för tunt.
Hur anser du att relationen mellan DIF och supportrarna är idag? Finns det saker som kan förbättras?
Relationen är inte bra idag. Grunden till att den inte är bra är det inte går bra för klubben. Hade det gått bra, då hade ju relationen varit mycket bättre. Då hade man haft förtroende för de i beslutandeställningar. Det som måste förbättras är kommunikationen. Vd:n är vår röst utåt och vi behöver bli mycket, mer tydligt med att berätta: vad är det som är på gång, vad är det vi gör, vad har vi för strategi, vad sker nu, vad har vi misslyckats med? Man får läsa ganska mycket felaktigheter i tidningar, som jag tycker från vår sida kunnat eliminera mycket lättare om vi tidigare kommunicerat vad som hade hänt.

Hur bör publiken bli bemött av personalen på en fotbollsmatch? Tycker du att det fungerar så idag?
Det måste till glädje. Kan man inte få min son som är sex år gammal utan att behöva vara rädd, då kommer vi inte vara där, då krävs det kanske vakter med bister uppsyn och håller koll på alla och kanske indirekt provocerar. Men jag hoppas verkligen inte det, jag hoppas precis tvärtom.

Är vi trygga när vi går på matcherna? Varför? Varför inte?
Jag har med mig min son på matcher ofta, sen har jag missat något derby som kanske var lite mer stökigt, men för det mesta så känner man sig trygg. Men jag tycker att vi behöver nog göra en hel del till.

Hur tycker du att det sportsliga arbetet ska vara organiserat? Hur vill du beskriva den nya organisationen med Aral som ”manager”, och vad tycker du om den?
Jag tycker att den ska vara organiserad precis som vi har gjort nu med Göran Aral som ansvarig. Det ska finnas en sportchef som står för den röda tråden, med kontinuitet inom fotbollsverksamheten på lång sikt, för både elitlag och ungdom. Det är en nödvändighet. Tränare kommer och går. Någon behöver hålla i den röda tråden och det tror jag Göran Aral kommer göra på ett mycket bra sätt. Styrelsen ska dock ifrågasätta och utmana de beslut som sportchefen tar,

Hur ska Djurgården värva?
I grunden så har vi en spelmodell där vi eftersöker vissa spelarkvaliteter. Spelare som kommer ifrån ungdomsleden, som man fått pröva och som testats i de här situationerna, det är den bästa vägen fram. Vi kommer inte att kunna vara helförsörjande från den sidan, men ska bli mycket mer försörjande tycker jag än idag.

Hur ser du på Djurgårdens samarbeten med andra klubbar i Sverige och utomlands?
Vi träffar ju klubbar och blir inspirerade och få inspiration, och det är ju skitbra. Samarbete med klubbar i Sverige är ju del av ungdomssatsningen, vi behöver ha en klubb i vår närhet som spelare som inte är riktigt redo för Allsvenskan kan få utvecklas i.

Vilka andra DIF-sektioner bör Djurgården fotboll samarbeta med och inom vilka områden?
Där är jag nog lite för ny för att kunna svara på de frågorna, men säkerligen eller sannolikt borde man kunna bli duktigare i att upphandla tillsammans.

Ser du möjligheter för ytterligare samarbeten, med näringsliv, föreningar och samhällsorgan?
Man kan göra tusen saker, det finns säker del ar som man skulle kunna jobba med. Men vi har så mycket på agendan som vi måste fokusera på nu, att få upp klubben på banan så vi ska nog fokusera på det som vi har närmast runtomkring oss.

Vad står DIF för enligt dig?
Djurgården står för positiv fotboll. Det står för positiv läktarkultur, härlig stämning. Det räcker inte med att man är Djurgårdare för att man ska gå på en fotbollsmatch, det måste även vara positivt. Det innebär inte att man måste vinna varje match men Djurgården ska vilja bjuda upp till bra spel, det ska vara kul fotboll, vi ska försöka. Det ska vara en härlig inramning med publik som bjuder upp, med energi. Då måste vi ju skapa förutsättningarna för det här i vårt arbete. Vi måste jobba mot en läktarkultur som är så, så att man känner, fan vad kul! Glädje! Ambitionen skall alltid vara att vinna, men även om vi inte gör det så skall det vara en härlig inramning.

Hur anser du att Djurgårdens medlemmar fått sina intressen tillgodosedda i SEF och SvFF? Har DIF den röststyrka inom svensk fotboll, både bildligt och bokstavligt, som vi bör ha?
Där har jag lite svårt att bedöma. Jag har lite svårt att veta vilka agendor vi har drivit och vad vi velat få igenom.

Vad kan vi förbättra och vad är vi bra på?
Vi är väldigt svaga i kommunikationen. Där måste vi utveckla oss omedelbart. Jag tycker också att vi kan utveckla organisatoriskt. Där är vi också på gång. Det vi är riktigt bra på, från styrelsehåll, är att det finns en ödmjukhet och man vill verkligen bli bättre. Det finns ingen som försvarar gamla principer eller gamla sätt att jobba på utan alla är väldigt på tårna och vill göra det här mycket bättre.

Vad tycker vi om Gnaget?
Hahaha, vad vi tycker…? Ja, jävligt kul när vi slår dem. De ska vara i Allsvenskan, så att vi kan slå dem.

En längre version av denna intervju kan du hitta här (PDF).

Inga kommentarer: